Hutker Architects

Beach Barn

This summer beach house was designed for a family with three children. The plan includes large gathering spaces inside and out and smaller spaces for quiet and relaxation. The hub of the home is a vaulted living space that combines dining, sitting, and music spaces in one central open pavilion. Large windows invite nature into nearly every room, from a wall of sliding windows connecting the kitchen to an herb garden to the master bedroom, which opens fully on one side to a screen porch balcony. Driftwood tones and barn-like details on the interior marry the naturally-weathering cedar façade, giving this home a relaxed elegance that welcomes visitors from the beach beyond.

View of front entrance of home across a landscaped garden, showing the stone detailing the floor level, transitioning to shingles on the upper floor The side of the home meets the landscape via a stone pathway leading to a wooden deck Three stool sit at a kitchen island with wood beaming adding warmth and texture to the ceiling, complimenting the outdoor environment and inviting it in The side of the home meets the landscape via a stone pathway leading to a wooden deck
Light wood flooring contrasts with the iron railed staircase leading to the upper and lower floors Hub of the home is a vaulted living space that combines dining, sitting, and music spaces in one central open pavilion anchored by a floor-to-ceiling stone fireplace with wood beams adding personality to the cault Central open area of the home has living space with a central coffee table and a dining space that both look out over the waterfront view
An angled shot of the home's shingled exterior and the vaulted room line, with a view down the farmer's style porch A bronze bell hanging on the next of a cow sculpture, fastened to the wall to evoke a barn aesthetic beside the beach An outdoor shower on the top floor, accessible from the change in elevation beside the home, is bordered by cedar siding against the stone chimney A bronze bell hanging on the next of a cow sculpture, fastened to the wall to evoke a barn aesthetic beside the beach
Accordion glass doors open in the master bedroom to reveal and panoramic view from an attached screen porch with two white chairs looking towards the view A bright and calming bathroom with a makeup vanity to the left of the entrance and a built in tub on the right, and a storage drawers under the far windows holding towels A luxurious primary bed with a comfortable couch smattered with pillows running along the foot of the bed. A built in holding a bookshelf to the vaulted ceiling boasts a mirror that reflects the water view
The bright and sunny landing at the top of the staircase holds views to the landscape scene a library holding books and decor in the open wall shelving and a comfortable lounge chair with ottoman facing an open door with outdoor seating and the water view beyond A door on the main level is open to a beautifully landscaped garden with a rock wall running across the elevated hill a library holding books and decor in the open wall shelving and a comfortable lounge chair with ottoman facing an open door with outdoor seating and the water view beyond
A beautiful handmade wood bench with decorative pillows sits under a gallery display of cow portraits. A lantern besides and a basket underneath detail the farm aesthetic An isolated seating area allows for some quiet time to read against the windows The bed faces the waterfront view through a large inset window with a window seat below